tips voor eerste keer yogales

    Yes! Je eerste yogales!

    1024 576 Yogatijd

      Het is zo ver… je eerste yogales! Ik ben trots op je! Veel mensen twijfelen nog steeds of yoga wel iets voor hun is. Maar er is maar één manier om daar achter te komen :-). En jij hebt de belangrijkste stap gezet en dat is je opgeven voor de les! Als je niet goed weet want je kunt verwachten lees dan deze tips voor je eerste yogales.

       

      Tips voor je eerste yogales

      Eten: Oorspronkelijk doen veel yogi’s vroeg in de ochtend hun yoga, op een lege maag. Maar dat past natuurlijk niet in het schema van iedereen.  Zorg daarom dat je ruim 2 uur voor de les hebt gegeten. En eet dan rustig en minder dan je normaal zou doen. Het is namelijk erg ongemakkelijk om met een volle of opgeblazen buik yoga te doen.

      Drinken: Tijdens de les drinken we in principe niet. Je bent juist bezig je lichaam van binnen op te warmen en dat wil je niet tegengaan door tussendoor water te drinken. Uitzondering bij warm weer of als je zwanger bent. Dan is het belangrijk om niet overhit te raken. Na de les is het juist belangrijk om goed te drinken. Kies voor water of kruidenthee. Door de yogahoudingen zet je allerlei lichaamsprocessen in gang. Afvalstoffen komen los en je helpt ze afvoeren door goed te drinken na de les.

      Kleding: Voor je eerste les hoef je echt niet een super verantwoord geproduceerde hippe yogalegging te hebben. Trek iets aan waarin je makkelijk kunt bewegen en waarbij je geen last hebt van ritsen of sluitingen als je op de grond ligt. En voor buitenyoga: trek laagjes aan. Neem altijd sokken mee voor lekkere warme voeten tijdens de eindontspanning.

      Wees op tijd: Het is prettig om rustig aan de les te beginnen. Kom daarom 10 minuten eerder en ga alvast lekker ontspannen zitten. Sluit je ogen en neem alvast de tijd om de dag achter je te laten. Vaak wachten mensen in stilte tot de les begint, voel je hier niet ongemakkelijk bij. Geniet ervan en kom tot rust.

      Blessures of zwanger: Het is belangrijk dat je altijd voor de les meldt bij de docent dat je blessures hebt of bijvoorbeeld in verwachting bent. De docent kan hier rekening mee houden en kan jou opties geven om houdingen aan te passen.

      tips voor eerste keer yogales

      Yoga event op donatiebasis voor Make A Wish in de Vlinderhof van het Maximapark. (Foto Marcel Leicher)

      Verwachting: Besef je dat een yoga niet een standaard sportles is. In de yogales leggen we de nadruk op de ademhaling, het stillen van je gedachten, bewustwording van je lichaam en de ontspanning. Sta open voor nieuwe dingen, ervaar het en oordeel niet direct.

      Eigen grens: Belangrijk is ook dat er geen competitie is. Yoga doe je voor jezelf en niet om de anderen of de docent iets te bewijzen. Je bent waar je bent en dat is precies goed. Alleen jij kan aanvoelen wat er in je lichaam gebeurt. Voelt iets niet goed, doe dan een stapje terug. En bedenk je dat iedereen in de les, inclusief de docent 🙂 ook ooit een eerste les heeft gedaan. Een mooi gezegde door bekende yogi Pattabhi Jois: “Practice Practice and all is coming”

      Mogelijk effect: Yoga kan heel wat losmaken in je lichaam omdat je blokkades doorbreekt. Sommige mensen merken de effecten niet zo, maar het kan zijn dat je erg veel energie krijgt of juist heel moe bent na de les. Ook emotioneel kan er iets veranderen tijdens of na de les. Hoe jij reageert op yoga heeft te maken met waar jij spanning opslaat in het lichaam. Zoals de Engelsen mooi zeggen: “We all have issues in our tissues” Bij veel mensen zit dat in de heupen en bij een les met veel openheupoefeningen (zoals de Pigeon) kan het voorkomen dat je daardoor wat emotioneel bent. Maar misschien ben je juist wel heel vrolijk en energiek na de les. Geniet er dan van! Ben je juist heel moe? Doe lekker een dutje. Voel je je down? Wees dan lief voor jezelf en accepteer het. Denk dan aan de emotionele spanning en innerlijke rommel die je hebt opgeruimd. Wees dankbaar!

      Tips voor je eerste yogales

      Yogales in de Vlinderhof van het Máximapark  (foto Marcel Leicher)

      Savasana: Ook wel de lijkhouding genoemd. Laat je niet afschrikken door de naam hihi. Dit is de laatste houding van de les en tevens de belangrijkste. Hier komt alles samen. Je geeft je lichaam de tijd om alle effecten van de houdingen te laten inwerken. Hoe doe je dat? Door helemaal niets te doen. (En dat is voor velen juist heel moeilijk, raak dus niet gefrustreerd in deze houding) Zorg dat je lekker ligt en dat je warm blijft. Eventueel met dekentjes of kussentjes om het zo comfortabel mogelijk te maken. Het kan zijn dat je in slaap valt. So be it.

      Geniet van het moment dat je even helemaal niets hoeft. Je hebt het verdiend!

      Namasté: Aan het einde van de les zegt de docent (ik ook) vaak ‘Namasté’. Hierbij zijn de handpalmen tegen elkaar aan ter hoogte van het hart. Namasté is een manier om respect te tonen en iemand welkom te heten of te bedanken voor zijn of haar komst. Het is gebruikelijk dat de yogi’s in de les dit terug zeggen maar voel je niet verplicht.

      Ontspanning aan het einde van de yogales

      Geniet na van rust: Mijn tip is, duik niet meteen je telefoon in. Laat hem het liefst thuis of in je auto. Laat het effect van de yogales even lekker op je inwerken zonder direct prikkels op te zoeken.

      Yoga zorgt ervoor dat je lekker in je vel komt en lekker uit je hoofd. Ga het ervaren! Ik wens je een hele fijne eerste yogales toe. Mocht je vragen hebben dan beantwoord ik ze graag!

      Namasté,

      Kelly

      Begin chat
      Meer weten?
      Hi,

      Ik ben Kelly van Yogatijd, waar kan ik je mee helpen?